Jump to content


Photo
- - - - -

Barakudaları nasıl avlıyorum, yöntemlerim ve uygulamalarım. 23 Ağutos 2010 Kuzey Ege


  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 Orhan Küçükbiçmen

Orhan Küçükbiçmen

    USTA

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 1,761 posts
  • Adı - Soyadı:Orhan Küçükbiçmen
  • Doğum Tarihi:1950
  • Yaşadığı Şehir:Çanakkale
  • Kan Grubu:0 RH (-)

Posted 23 August 2010 - 05:45 PM

Sevgili amatör balıkçı dostlarım, kardeşlerim,smile.gif
Emekli olduktan sonra en sevdiğim ve çok zevk aldığım olta balıkçılığı yapmaya karar verdim, ilk baştalar kıyıdan avlanırken sonraları bir tekne alarak tekneden olta blıkçılığına devam ettim, havaların iyi olduğu zaman hergün denize açıldım, en sevdiğim balık avlarımın başında sırtı avlarım gelir, genelde sırtı balıkçılığını sahte balıklarla yaparım, sırtı avında çok çeşitli balıklar avladım, bunlar, Torik, Akya, Kılıç, Sinarit, Lambuka, Lüfer, Kofana, Levrek, palamut ve Barakuda.
Sizlere barakuda avlarımdan , nasıl tutulur, neyle tutulur, ne zaman tutulur ve Barakuda avlarının püf noktaları nelerdir, bunları anlatmaya, yaşadığım ve yapmış olduğum barakuda avlarımdan gilgiler vermeye çalışacağım.
Barakudaların Okyonuslardan gelip buralara Ege ve akdenize yerleştiğini kitaplardan ve çeşitli kişilerden öğrendik, Barakuda balığına, bazı yörelerde ızkarmoz, Turna, kazık balığı adları verilmekte, bizlerde ağzımız alışmış artık Barakuda diyoruz.smile.gif
Barakudalar toplu halde yaşayan balıklardır, çok canavar ve yırtıcı balıklardır,
daha ziyade akşam üzerleri ve sabah erkenden, yeme çok saldırırlar, bu saatlerde denizde ne görürlerse yemeye çalışırlar, en çok görüldüğü aylar, Mart Nisan aylarıdır, Ağustan aralık ayına kadar devam ederler, bölgemize yerleşmiş azda olsa barakudalar devamlı olarak az da olsa bütün sene av verirler,buralara gelirler sürü halinde denizin çukur yerlerine yatak yaparlar bu zaman yumurtlarını atma zamanıdır, ne verirsen ver yemezler, sadece denizin dibinde hep beraber dururlar, ne vakit yumurtalarını atınca bu sefer saldırmaya başlarlar, bu arada bir barakuda yakalarsan ve devamlı aynı yerden bir daire çizerek geçersen her defasında bir barakuda alırsın.( Sirkülere uymak kaydı ile)
Barakudalar daha ziyade imbat rüzgarlarını çok severler, hele deniz de biraz çalkantılı olursa balık orta suyun üzerine çıkar ve çok bereketli bir şekilde av vermeye başlar, burada kullanılacak takım, gündüzleri 035 duman rengi çekeri yüksek ve kaliteli bir misina tercih edilmelidir, bu msinayı sahte balığı bağladıktan sonra 10 metre sonra bir fırdöndü, 3 metere sonra bir 80 gr, kuşun ve 5 metre sonra ikinci kurşun takılır ve orta suda avlanmaya başlanır. Eğer balık dipte ise kurşunları gene beşer metre arayla fazlalaştırabilirsin.
Barakudanın ilk vuruş anı çok sert olur, bazen öyle bir vururki, eğer yeterli kolama bırakmadıysan takımı patlatır, bu sert vuruşu takımın gelişine doğru yeme karşıdan vuruşlarda yapar , eğer balık sahtenin arkasından gelerek sahteyi kaptıysa çok güzel bir yaylanma ile yakalanır, ilk anda biraz sertlik yapar, sağa ve sola kafa atmaya başlar ve teknenin üzerine olanca hızı ile gelir, iyi bir şekilde tasmalamadıysan yemden çıkarak gider onu için iyice tasmalamak gerekir, Barakuda tekneye 5 metre kala hırçınlanmaya başlar tekneyi görüncede delirir, eğer çok büyükse kafasını sağa ve sola çevirtmeden aynı hızla kepçelemek veya tekneye almak lazımdır,((( gene bir gün çok büyük bir Barakuda oltama vurdu uzun süre mücadele ettikten sonra teknenin yanına kadar getirdim, biraz kafasın çevirdi ve çok ani bir hareketle çok sert bir kafa atarak misinayı kopardı ve sahteyle baraber gitt.smile.gif))
Barakudayı tekneye alınca dahada delirir o zaman sahteyi balığın ağzıdan çıkatırırken çok dikkatli olmak lazım, balığı bir havlu veya bir bezle tutup bir pense vasıtası ile sahteyi çok dikkatlice balığın ağzından almaktır, alırkende sahtenin kıç tarafındaki üçlü çarpma kurşunuda hesaplamak lazım, aniden sahteyi parmağında görmemek için,smile.gif balık tekneye geldiği zaman teknede olan müsafirler her zaman çok meraklı olurlar ve balığın üzerine atlarlar, onu tutmak isterler onun için, bu uyarıyı mutlaka evvelden yapmak gerekir.
Barakudayı akşam üzerleri ve sabah erkenden avlayacaksan, tekımı biraz daha kuvvetli olması gerekir, 040 veya 045 ön misina tercih edilmedir balık gündüz avına göre orta suyun dahada üzerine çıkar, eğer balık varsa yarım saat içersinde avını sonlarsın,((( bir gün benimde böyle bir avım oldu, günlerden bir cuma günü arkadaşlarla pazardan dönüyorduk saat akşam üzeri 18.00 civarındaydı,- beni limanda indirin, siz eve gidin masayı hazırlayın, Namık kardeşim beni limandan alır dedim, atladım tekneye 2 kilometre uzaktaki meraya geldim, 14 metrelerden benim özel bir caddemde sahtemi denize bıraktım ve 15 dakika içersinde üç tane barakuda aldım, hemen doğru limana, Namık kardeşimde limana gelmiş beni karşıladdı, _ ne yatın deyince bende balıkları gösterdim şaşırdı kaldı,))) işte barakudalar vurmaya başlarsa durduramazsın.
Barakuda avlamak için merayı çok iyi bilmek gerekir, balıklar nerelerde olurlar, hangi derinliklerde bulunurlar, merada barakuda varmı onuda sorup, araştırıp bilmek lazım, barakudayı avlamak için teknenin sürati 6 veya 7 km, olmalı, değişik hızları arada sırada denemeli, zig zaglar yaparak ve bazende 90 derec dönerken balığı kıskandırmalı, dönemeçlerde tekneyi rolantiye alıp aniden hızlı hareket ederkenden Barakudayı kandırabilirsin.
Barakudalar bazen yatak yaparlar, yumurtalarını attıktan sonra belirli yerlerde toplanırlar burada balıklar sehteyi görünce yükarı doğru hareket ederler ve yeme saldırırlar, gene bir Ağustos ayında çok sevdiği Armağan bey kardeşim ile balığa çıktık, benim olta takımımı ona verdim, ben motorun başındayım, o zaman kıçtan takma teknem vardı, barakudaların olduğu noktaya gelirken, bak Armağan kardeşim şimdi alacaksın dikkat et, -Tamam aldım, aldım,diyerek bağırmaya başladı, yani saniyelerle barakudayı aldık ve çok güzek bir akşam yemeğinde barakudayı ızgara yaptık,kendiside her defasında bu güzel anı anlatır.
Barakuda çok lezzetli bir balıktır, bu aylarda inanılmaz lezzetlidirler, balığ güzelcene temizledikten sonra otradan bıcaklala kesilerek sağlı sollu floto çıkartılır, bir tarafını kılçıklı olması zarar vermez ve her flotodan üçer parça çıkartılır altı parca balığın zeytinyağında tuz ve unlayarak orta ısıda tavası çok güzel olur, ızgarası ise dahada güzel olur, tuz ve biraz yağ sürerek altın renginde pişmesini sağlanır, birde sadece tuzlarsınız ve çok az bir yağda tavaya yerleştirip çok az bir ısıda 5 şer dakika altlı üstlü
pişirilir bu esnada tavanın mutlaka kapağının kapalı olması gerekir, yani Orhan baba usulü barakda kapama.smile.gif Afiyet olsun.smile.gif
Sizlere barakuda avlarımda edindiğim bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya çalıştım, bu yazdıklarım sadece benim yapmış olduğum Barakuda avlarımdan
uygulamalarım ve yöntemlerimdir, her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır diyelim,smile.gif sizlere de güzel Barakuda avları dilerim, sevgiler, hoşçakaln.smile.gifsmile.gifsmile.gif Barakuda avlarım hakkında her şeyi bana sorabilirsiniz, sizlere her zaman yardımcı olmaya hazırım.smile.gif




































Orhan Küçükbiçmen
1950-İstanbul- Karagümrük
Çanakkale-Sivrice

#2 ilkerabi

ilkerabi

    ORKİNOS

  • Banned
  • PipPipPipPipPip
  • 2,800 posts
  • Location:antalya
  • Adı - Soyadı:İlkerabi
  • Doğum Tarihi:1955
  • Yaşadığı Şehir:Antalya
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 23 August 2010 - 06:28 PM

Abi aklına saglık kalemine kuvvet versin
bu degerli arsiv niteliğinde ki bilgilerin,
bizlerle paylastığın için ne kadar tesekkür etsek azdır smile.gif
Yalnız ben bu güne kadar onlarca baraküda yakaladım
ama hiç agırlık takmadan avlandım dont-know.gif
acaba takmayı denesem dahamı verimli olur diye düşünüyorum wink.gif
Bilgilendirirsen sevinirim hi.gif
ilkerabi
sögüt/1955
Antalya/Bozburun

#3 Orhan Küçükbiçmen

Orhan Küçükbiçmen

    USTA

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 1,761 posts
  • Adı - Soyadı:Orhan Küçükbiçmen
  • Doğum Tarihi:1950
  • Yaşadığı Şehir:Çanakkale
  • Kan Grubu:0 RH (-)

Posted 23 August 2010 - 07:26 PM

ALINTI(ilkerabi @ Aug 23 2010, 10:35 AM) View Post

Abi aklına saglık kalemine kuvvet versin
bu degerli arsiv niteliğinde ki bilgilerin,
bizlerle paylastığın için ne kadar tesekkür etsek azdır smile.gif
Yalnız ben bu güne kadar onlarca baraküda yakaladım
ama hiç agırlık takmadan avlandım dont-know.gif
acaba takmayı denesem dahamı verimli olur diye düşünüyorum wink.gif
Bilgilendirirsen sevinirim hi.gif



Çok teşekkürler sevgili İlker kardeşim, balık havalandığı zamanlar tek kurşun ben de takarım,
etrafta su üstünde çok yem varsa üstten kurşunsuzda çekilebilir, bizim buralarda bu balık taşların arasına ve çukurlara yatak yapıyor, haliyle balıklar bazen çok dipten aldığımda oluyor, sizin oralarda meranın durumu değişik olabilir, eğer kurşunsuz geliyorsa devam et, belki birgün denersin, rastgelsin, hoşçakal. smile.gif smile.gif smile.gif
Orhan Küçükbiçmen
1950-İstanbul- Karagümrük
Çanakkale-Sivrice

#4 turna

turna

    ORKİNOS

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 3,919 posts
  • Location:Ankara
  • Adı - Soyadı:F.Mehmet Koray
  • Doğum Tarihi:1948
  • Yaşadığı Şehir:ANKARA
  • Kan Grubu:0 RH (+)

Posted 23 August 2010 - 07:37 PM

Orhan abi bu ansiklopedi değerinde bilgilerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekküler.
F.Mehmet Koray 1948 ANKARA

#5 S.Uğur Orhan

S.Uğur Orhan

    SİNARİT

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPip
  • 874 posts
  • Adı - Soyadı:Serdar Uğur ORHAN
  • Doğum Tarihi:1962
  • Yaşadığı Şehir:Antalya
  • Kan Grubu:AB RH (+)

Posted 23 August 2010 - 08:01 PM

Orhan abi,tutmayı ve yemeyi en çok sevdiğim muhteşem lezzetli baraküda balığı avı için mükemmel bir ders vermişsin,teşekkürler.Abi senin balık avlarınla ilgili fotoğraflayarak anlattıkların, derlenip düzenlense muhteşem faydalı bir kitap ortaya çıkar,bu işi düşünmen amatör balıkçılar açısından çok yararlı olacaktır.
Serdar Uğur ORHAN
ANTALYA / 1962

By alagracan at 2012-09-12

#6 Rapalacı

Rapalacı

    ÇUPRA

  • ADA DOSTU
  • PipPip
  • 173 posts
  • Adı - Soyadı:Burak meşeci
  • Doğum Tarihi:1975
  • Yaşadığı Şehir:Antalya
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 23 August 2010 - 08:46 PM

Abi süpersin kitaplarda bulunamayacak bir tecrübe ve güzel bir anlatım bence anılarını bir kitapta toplasan güzel olur. bende antalyadan istanbula geri taşındığımda marmarada avlanamayacağımı anladım ve araştırmalarım sonucu saroz tarafının hem yakın hemde verimli olduğunu duydum hatta bu haftasonu keşfe gideceğim. Bu anlattıkların acaba saroz içinde uygulanabilirmi veya tavsiye edermisin sarozu

Saygılarımla

#7 Orhan Küçükbiçmen

Orhan Küçükbiçmen

    USTA

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 1,761 posts
  • Adı - Soyadı:Orhan Küçükbiçmen
  • Doğum Tarihi:1950
  • Yaşadığı Şehir:Çanakkale
  • Kan Grubu:0 RH (-)

Posted 23 August 2010 - 10:27 PM

ALINTI(turna @ Aug 23 2010, 11:44 AM) View Post

Orhan abi bu ansiklopedi değerinde bilgilerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekküler.



Elimden geldiğince, her zaman sizlerle paylaşmaya genç balıkçı kardeşlerime yardımcı olmaya çalışacağım, sevgiler, hoşçakal. smile.gif smile.gif smile.gif

ALINTI(S.Uğur Orhan @ Aug 23 2010, 12:08 PM) View Post

Orhan abi,tutmayı ve yemeyi en çok sevdiğim muhteşem lezzetli baraküda balığı avı için mükemmel bir ders vermişsin,teşekkürler.Abi senin balık avlarınla ilgili fotoğraflayarak anlattıkların, derlenip düzenlense muhteşem faydalı bir kitap ortaya çıkar,bu işi düşünmen amatör balıkçılar açısından çok yararlı olacaktır.



Çok teşekkürler barakuda n sevdiğim balıkların en başında gelir, kitap konusuna gelince balıkçı adası zaten benim kitabım, imzamdada yapmış olduğum bütün avlarım var, neden boşu boşuna birde para vereceksiniz, işte bedava kikap. smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif sevgiler, hoşçakal. smile.gif smile.gif smile.gif

ALINTI(Rapalacı @ Aug 23 2010, 12:53 PM) View Post

Abi süpersin kitaplarda bulunamayacak bir tecrübe ve güzel bir anlatım bence anılarını bir kitapta toplasan güzel olur. bende antalyadan istanbula geri taşındığımda marmarada avlanamayacağımı anladım ve araştırmalarım sonucu saroz tarafının hem yakın hemde verimli olduğunu duydum hatta bu haftasonu keşfe gideceğim. Bu anlattıkların acaba saroz içinde uygulanabilirmi veya tavsiye edermisin sarozu

Saygılarımla



Çok teşekkürler Burak kardeşim, Saroz'u tabi tavsiye ederim, oradada çok zengin balık çeşitleri var,
sırtı avlarında da çok balık tutan arkadaşlarım var, sana da rastgelsin, geçerken uğrarsan sevinirim, sevgiler, hoşçakal. smile.gif smile.gif smile.gif
Orhan Küçükbiçmen
1950-İstanbul- Karagümrük
Çanakkale-Sivrice

#8 Rapalacı

Rapalacı

    ÇUPRA

  • ADA DOSTU
  • PipPip
  • 173 posts
  • Adı - Soyadı:Burak meşeci
  • Doğum Tarihi:1975
  • Yaşadığı Şehir:Antalya
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 23 August 2010 - 10:31 PM

ALINTI(Rapalacı @ Aug 23 2010, 02:53 PM) View Post

Abi süpersin kitaplarda bulunamayacak bir tecrübe ve güzel bir anlatım bence anılarını bir kitapta toplasan güzel olur. bende antalyadan istanbula geri taşındığımda marmarada avlanamayacağımı anladım ve araştırmalarım sonucu saroz tarafının hem yakın hemde verimli olduğunu duydum hatta bu haftasonu keşfe gideceğim. Bu anlattıkların acaba saroz içinde uygulanabilirmi veya tavsiye edermisin sarozu

Saygılarımla


kısmet olursa uğrar bi elini öperiz abi

#9 Serdar Öğretmen

Serdar Öğretmen

    ORKİNOS

  • Yönetici
  • 3,714 posts
  • Location:Turhal
  • Interests:Eğitim-Bilgisayar-Balıkçılık
  • Adı - Soyadı:Serdar Toker
  • Doğum Tarihi:1959
  • Yaşadığı Şehir:Amasya
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 24 August 2010 - 12:38 AM

Orhan Abi. Değerli bilgilerini bizlerle paylaştığın için teşekkürler.
Ben Yok Biz Varız
Bulduğun Gibi Bırakma Temizle
Daha Güzel Bir Çevre İçin Önce Eğitim

ŞEHZADELER ŞEHRİ AMASYA --> TIKLAYIN

#10 kipranos

kipranos

    ORKİNOS

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 9,474 posts
  • Location:ANTALYA
  • Interests:Doğa ve doğa ile ilgili herşey ilgi alanıma giriyor.<br /><br />Kipranos nedir?<br /><br />KİPRANOS,Antalya Falezleri'nde,içinde tatlısu kaynağının da bulunduğu,antik bir plajın adıdır.
  • Adı - Soyadı:kılınç coşkun
  • Doğum Tarihi:1962
  • Yaşadığı Şehir:antalya
  • Kan Grubu:0 RH (+)

Posted 24 August 2010 - 02:20 AM

Orhan abi,çok güzel bilgiler bunlar good.gif Teşekkürler. flowers.gif

Antalyadaki arkadaşlar Baraküda konusunda fazlaca tecrübe sahibidirler;ancak,genelde sabaha karşı gün doğmadan,karanlık ve alaca karanlık periyodunda veya akşam üstü güneş battıktan sonra,Yüzey Sırtısı ile genelde Kırmızı Kafalı Beyaz Sahte Balık kullanarak avlanıyorlar.

Buna ben de dahilim. smile.gif İlker abi veya Sefa abi kadar çok Baraküda yakalamasam da;zamanında 1 metreden çok büyük Baraküdayı ve Baraküdaları zıpkınla vurdum;geçen senelerde de yüzey sırtısı ile yakaladım.

Biliyoruz ki;Baraküda yukarıda bahsettiğim zaman periyodunda avlanır;güneş çıktıktan sonra TIKKK demez. dont-know.gif Yakalarsan da,liman mendirekleri civarında,ateşli genç avcı baraküdaları yakalarsın;o da bir veya taş çatlasın ikiyi geçmez.

Geçen sene bir Baraküda Avı konusunda şunu sorduğumu hatırlıyorum:

''İyi de kardeşim,gün doğduktan sonra bu balık nereye gidiyor?'' dont-know.gif

İşte Orhan abi,bu soruya gayet güzel cevap vermiş oldun. good.gif

Demek ki,ağırlık kullanarak Orta Su Sırtısı ile gün içinde de gayet güzel Baraküda yakalanabiliyor. buba.gif

Yalnız Orhan abi;şunu da söyleyeyim:

Baraküda tropik kökenli bir balıktır ve eğer yoğun bir şekilde sularınızda görülmeye başladıysa;arkasından Balon Balıkları da (korkarım) damlayacaktır. ph34r.gif
BALIKÇI ATAR NASİP TUTAR
Avcı Alabalığı;Alabalık da Avcıyı tutar.
Kılınç Coşkun/1962/Antalya




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users