Jump to content


Photo

Közde,Kızgın yağda ve Fırında SAZAN


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Tuncer

Tuncer

    SİNARİT

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPip
  • 932 posts
  • Location:KIRKLARELİ
  • Interests:AYNALI SAZAN
  • Adı - Soyadı:Tuncer Efendioğlu
  • Doğum Tarihi:1971
  • Yaşadığı Şehir:Kırklareli
  • Kan Grubu:B RH (+)

Posted 29 December 2006 - 10:07 PM

KÖZDE AYNALI SAZAN

İnternette dolaşırken bulduğum ve bu yaz denediğim aşağıdaki balık pişirme yöntemi denenmeli diye düşünüyorum

Malzemeler:

— En az 4 veya 5 kilo gelebilecek bir aynalı sazan
— 1/2 kğ domates
—5 veya 6 adet tercihe göre acı veya tatlı sivri biber
— Bir miktar maydanoz 10 -15 yaprak
— 5 – 6 Diş sarımsak
— Tuz, Pul biber, Karabiber

Yapılışı:

1-Balığın sırt üstü yani karın kısmı yukarıya bakacak şekilde sığabileceği bir alana oldukça bol miktarda köz oluşturabilecek bir ateş yakılır.

2-Balığın derisi yüzülmeden karın boşluğu yani içi temizlenir. Bol suyla yıkanır.Balık hazırlandıktan sonra domatesler 4'e bölüp balığın karın boşluğuna koyulur. ( aynı işlem biberler içinde yapılır )

3- sebzelerin üzerine maydanoz, tuz, pul biber, karabiber ve sarımsakları eklenir.Bundan sonra malzemenin tümünü balığın karın boşluğunda harmanlayın yalnız koyduğunuz malzemelerin balığın boşluğundan dışarıya taşmamasına dikkat etmek lazım.
4- Harmanlama işlemi bittikten sonra balığın sığabileceği bir çukur oluşturun bu çukurun alt kısmına bir miktar köz koyun ve balığı da bu közün üstüne sırt üstü yatırın sonra balığı taşmayacak şekilde kenarlarında közle besleyin.

5- dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da balık ne közlerin dışında kalmalı nede közlerin içinde kaybolmalı, yani sıfıra sıfır olmalı köz ve balık ortalama olarak 20 ile 30 dakika arası bir sürede pişer servisi içinde mevsim salata veya soğan,turp ve limon ile servisi yapılır servis içinde oldukça genişi bir tepsi veya altına serilebilecek birkaç kat kağıtta olabilir

KIZGIN YAĞDA VEYA FIRINDA SAZAN

Kızgın Yağda
Sazan derin kızgın yağda pişirilmelidir. Yağ henüz kızgın seviyeye gelmeden –bir çok kişinin yaptığı gibi pişirilmeye kalkılırsa o lezzetli eti kılçıktan yenmez.Bu yöntem en güzel kırda,av yaptığımız yerde olur elbette.Kor haline gelmiş meşe odunlarının üzerine oturtulacak derin bir tavaya –elinizi korkak alıştırmaya gerek yok biggrin.gif - 3-4 cm derinliğe kadar yağı boşaltın ve iyice kızmasını bekleyin. ( Bu derinlik içine atacağınız balık parçasının neredeyse üstünü kapayacak seviyede olmalı)

Bu esnada daha önceden (yaklaşık 1-2 kg.ve daha üstü olabilir) sazanlarınızı iyice temizlemiş olmaslısınız.İsteğe bağlı olarak fileto şeklinde kesebilir ya da bir kaç parça halinde ufaltabiirsiniz.Bu parçalara da bıçağınızla boyuna bir ve dikine de bir kaç çentik açmanız iyi olur.Bu kızgın yağın içeriye kadar işlemesine ve bu sayede kılçıkları adeta gevrek bir krakere dönüştürmesine yarayacaktır.

Parçalar mısır ununa bandırılır ( çok fazla değil ) ve istenirse direkt olarak atılabilir. Ancak ben acele etmeyelim derim. Derin sayılabilecek başka bir kaba biraz süt,yumurta sarısı, tuz,ezilmiş sarımsak ve un önceden iyice karıştırılıp balık parçaları bu karışıma bandırılır ve öyle kızartılırsa “bu lezzeti tatmadan geçirdiğim beyhude geçmiş günlerime yazık” şeklinde hayıflanacaksınız, bilmiş olun! Yağa attığınız parçaları ikide bir didiklemeyin,kızaran kısım iyice pişsin,kahverengimsi bir kıvam alınca tersini çevirin.

Fırında

Olur ya canımız evde fırında balık ister ve elimizde de sazan varsa değerlendirmek gerekir.
1 kg. üzeri olması tercih edilen sazanımızı bütün olarak fırında pişirmek aşağıdaki yöntemle gayet lezzetli olacaktır.

Öncelikle ebatı büyük olan sazanın derisini yüzmeliyiz ki bu usul işe yarasın.Deriyi yüzdükten sonra balığın üstü tereyağı ile güzelce yağlanır.Az önceki tarifte olduğu gibi yine bir kaç çentik açılır.Balığı parçalamaya gerek yoktur.Karnı yarılmış sazanın içerisine aşağıdaki malzemeler güzelce doldurulur;

4 fincan ekmek kırıntısı
3 çorba kaşığı küçük doğranmış soğan
¾ fincan küçük kesilmiş kereviz (olmasa da olur)
6 çorba kaşığı erimiş tereyağı(ya da margarin)
¾ çay kaşığı tuz
bir tutam ezilmiş karabibier
1 çaykaşığı adaçayı / kekik / yada sizin tercihiniz bir baharat
1 çaykaşığı ezilmiş sarımsak

Kereviz ve soğanı erimiş tereyağında bir kaç dakika bekletin.Sonra diğer malzemeleri başka bir kaba koyup iyice karıştırın ve öncekilere ekleyin. Bu karışımı derisi yüzülmüş sazana bir fırça yardımıyla iyice yaydırarak sürün. Kalan malzemeyi balığın karnına iyice doldurun. Şimdi biraz terzilik!
Marketlerde fırında tavuk vb. Pişirmek için satılan yanmaz poşetlerden çıkan teller yardımıyla balığın karnını içindeki malzemeler dışarıya çıkmayacak şekilde dikeriz. (Zor bir şey değil,sakın yılmayın.Yiyince hak vereceksiniz! wink.gif ) 190 ◦C ısıda 1 saat kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Yakala-resimle-bırak!
Resim, dolu bir mideden daha uzun ömürlüdür:)

#2 muhsin

muhsin

    ORKİNOS

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 3,047 posts
  • Location:Bornova/Altındağ
  • Interests:Olta /Zıpkın ve tabiki Deniz/balık.
  • Adı - Soyadı:MUHSİN ÇALIŞAL
  • Doğum Tarihi:1968
  • Yaşadığı Şehir:İZMİR
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 29 December 2006 - 10:19 PM

TUNCER kardeşim yapma bak yemeğimi erken yedim ağzım sulandı bir de közde 5 kiloluk sazan diyorsun içini de dolduruyon domates maydonoz diyorsun bir de közle aynı seviye nasıl kızarır diyorsun oh oh oh bu tarif çok güzel fırınıda tercih ederim ama yağda nasıl olur bilmiyom ama közde mükemmel ötesi afiyet olsun
emeğine sağlık teşekkürler.
1968/İZMİR
A.RH+

BORNOVA/ALTINDAĞ

#3 Misafir_ERAY_*

Misafir_ERAY_*
  • Guest

Posted 29 December 2006 - 10:19 PM

Tuncer,senin bu saatte yaptığını kimse yapmaz arkadaş.Cevap ver Sazanı bu saatte nerede bulacağız.Bu pişirme usüllerini nasıl deneyeceğiz.Dışarıda kar var sen diyorsun sazan avına git.Bakalım bu işin sonu nereye varacak. biggrin.gif Paylaşımın için teşekkürler...

#4 rasimydz

rasimydz

    ORKİNOS

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 1,752 posts
  • Location:DENİZLİ
  • Interests:MOBİLYA DEKARASYON İŞ VEREN (BALIK TUTMAK) MÜZİK DİNLEMEK TÜRK HALK MÜZ SAZ CALARIM ASLEN ANKARALIYIM
  • Adı - Soyadı:RASİM YILDIZ
  • Doğum Tarihi:20. 03. 1962
  • Yaşadığı Şehir:DENİZLİ
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 29 December 2006 - 10:39 PM

pısır kardesım pısır psırde byıyelım, evde sazanı oln yomu yapalımda yıyelım. karnım todu ama tuncerın tarıfını duyunca karnım acırtı. tucer tesekurler kardessım.notumu aldım.
RASİM YILDIZ

avcı avcıyı sever, nedenmı? amatör olta avcıları doga tutkunudur dogayı seven bütün insanları sever.


20. 03. 1962. DENİZLİ

#5 Misafir_TOPALBEY_*

Misafir_TOPALBEY_*
  • Guest

Posted 29 December 2006 - 10:53 PM

Eray bunu iyi bilir.Şu eski tip oluk gibi çatı kiremitleri var ya onlardanbalığın büyüklüğüne göre kaç tane gerekiyorsa alıp balığı yatıracan sonra aynı şekilde üzerinide kiremitle kapatacan öylece közün içine tamamen gömecen...Ya usta çatımı yapıyoruz demeyin deneyin bak hak vereceksiniz bana..tabi yanına garnitür yeşillik falan ne derseniz işte zevkinize kalmış


#6 Tuncer

Tuncer

    SİNARİT

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPip
  • 932 posts
  • Location:KIRKLARELİ
  • Interests:AYNALI SAZAN
  • Adı - Soyadı:Tuncer Efendioğlu
  • Doğum Tarihi:1971
  • Yaşadığı Şehir:Kırklareli
  • Kan Grubu:B RH (+)

Posted 29 December 2006 - 10:54 PM

Valla abilerim benim de canım çekti o yüzden yazayım dedim.Nereden bilebilirdim sizlere eziyet edeceğimi.Hakkatten burnumda tütüyor
1 Temmuz.Yıllar var sanki daha..
Yakala-resimle-bırak!
Resim, dolu bir mideden daha uzun ömürlüdür:)

#7 MELİH GÜLAN

MELİH GÜLAN

    BalıkçıAdası.Com

  • Root Admin
  • 19,647 posts
  • Location:TÜRKİYE
  • Interests:BALIK AVCILIĞI, EVCİL HAYVANLAR, DOĞA SPORLARI , MOTOR SPORLARI ,
  • Adı - Soyadı:MELİH GÜLAN
  • Doğum Tarihi:1973
  • Yaşadığı Şehir:İZMİR
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 30 December 2006 - 12:23 AM

TUNCER TUNCER saat kaç biliyormusun öldürdün beni blink.gif blink.gif Haytımda hiç sazan yemedim ama bu tariften sonra sazana daha bir yakın hissediyorum kendimi ibre iyice sazana cevrildi siz beni kesin sazancı yapacaksınız biggrin.gif hadi hayırlısı blush.gif

Aşağıdaki Resimlerin Her Birinin Bir Anlamı Vardır,Resimlere Tıklayıp İçerigini Görebilirsiniz!!!


#8 Tuncer

Tuncer

    SİNARİT

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPip
  • 932 posts
  • Location:KIRKLARELİ
  • Interests:AYNALI SAZAN
  • Adı - Soyadı:Tuncer Efendioğlu
  • Doğum Tarihi:1971
  • Yaşadığı Şehir:Kırklareli
  • Kan Grubu:B RH (+)

Posted 30 December 2006 - 09:14 AM

yes.gif yes.gif yes.gif
Yakala-resimle-bırak!
Resim, dolu bir mideden daha uzun ömürlüdür:)

#9 muhsin

muhsin

    ORKİNOS

  • ADA DOSTU
  • PipPipPipPipPip
  • 3,047 posts
  • Location:Bornova/Altındağ
  • Interests:Olta /Zıpkın ve tabiki Deniz/balık.
  • Adı - Soyadı:MUHSİN ÇALIŞAL
  • Doğum Tarihi:1968
  • Yaşadığı Şehir:İZMİR
  • Kan Grubu:A RH (+)

Posted 30 December 2006 - 09:29 AM

ALINTI(TOPALBEY @ Dec 29 2006, 09:53 PM)  
Eray bunu iyi bilir.Şu eski tip oluk gibi çatı kiremitleri var ya onlardanbalığın büyüklüğüne göre kaç tane gerekiyorsa alıp balığı yatıracan sonra aynı şekilde üzerinide kiremitle kapatacan öylece közün içine tamamen gömecen...Ya usta çatımı yapıyoruz demeyin deneyin bak hak vereceksiniz bana..tabi yanına garnitür yeşillik falan ne derseniz işte zevkinize kalmış


HAMDİ ABİ kiremitle sardalye yapmıştım tat mükemmel oluyor sana katılıyorum.


1968/İZMİR
A.RH+

BORNOVA/ALTINDAĞ

#10 Misafir_yılmaz_*

Misafir_yılmaz_*
  • Guest

Posted 30 December 2006 - 10:08 AM

Tuncer kardeşim ellerine sağlık bizi kırmadın ustalığını sazan pişirme konusunda da gösterdin.Közde sazan tarifin gittiğimiz göllerde çok işimize yarayacak.bu tarifi ilk yakaladığım sazan da deneyeceğim ve kulaklarını çınlatacağım inşaallah beceriririm.(yemek yapma konusunda pek iyi sayılmam)
Tuncer kardeşim bu sazan pişirme tariflerin yüzünden sazan populasyonunda daha bir azalma olacak kanatindeyim biggrin.gif Baksana İzmir grubunun bile ağzı sulandı smile.gif





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users